13 juli 2012

"Sluta behandla era ungar som kungar"

Sluta behandla era ungar som kungar


Psykolog: Bortskämda barn blir ofta olyckliga som vuxna
Det är lätt att bli engagerad och upprörd över barn som far illa.­ Det senaste året har debatten mest handlat om barn som växer­ upp i barnfattigdom. Ett annat och växande problem som vi sällan pratar om är alla bortskämda barn. I mitt arbete som psykolog har jag mött många och de tycks bli fler och fler. Bortskämda barn far också illa och riskerar att som vuxna inte få ett bra liv.
Vår uppgift som föräldrar är att tillfredsställa våra barns behov av tid, kärlek, gränser, normer och värderingar och att förbereda­ dem för vuxenlivet. Barn kan ­aldrig få för mycket kärlek. Vi ska givetvis också respektera barns rättigheter och inte hämma och kränka våra barn. Men om vi alltid ställer upp på deras önskningar, låter dem få all uppmärksamhet och inte sätter tydliga gränser tar vi inte vårt föräldraansvar.
Barn som får allt de vill ha utan­ att anstränga sig kan få svårt att som vuxna förverkliga sina drömmar och mål i livet. Barn som behandlas som kungar kan få samarbetssvårigheter. De är inte heller alltid så lätta att leva­ med i ett äktenskap. Barn som får allt serverat kan få svårt att glädja sig åt allt livet ger.
Barn som behandlas som om deras­ behov är viktigare än alla­ andras blir ofta egocentriska.­ Föräldrar som till varje pris ­försöker undvika att barnen blir ledsna kan få barn som har svårt att hantera kriser och motgångar senare­ i livet.
Bortskämda barn behandlar många gånger föräldrar, lärare,­ förskollärare och andra som betjänter.
Varför ska de städa­ sitt rum? Föräldrarna kan ju få rut-avdrag om någon annan gör det. Barn som inte behöver hjälpa till ­hemma lär sig inte att de har skyldigheter mot familj, vänner och samhälle.
Bortskämda barn har många gånger en skicklig försvarsadvokat i sina föräldrar. Det är kamraternas eller lärarnas fel när det uppstår en konflikt. Som vuxna­ kan de få dålig självkänsla och svårt att hantera konflikter.
Det har aldrig varit så lätt att skämma bort sina barn som i dag. Vi har råd att göra det. Vi själva köper det vi vill ha. Varför­ ska inte barnen då få allt de pekar­ på? Många barnrum ser ut som en leksaksavdelning på ett större varuhus.
Många föräldrar har dåligt ­samvete för att de arbetar för mycket. För att döva vårt samvete ger vi barnen en ny iphone i stället­ för det de behöver, men som kräver lite mer av oss – vår tid. Många orkar inte heller ­efter en lång ­arbetsdag ta konflikter. En del föräldrar är kompisar med sina­ barn. De leker, underhåller och ser till att barnen aldrig behöver ha det långsamt och tråkigt.
För några generationer sedan var barn måna om att uppträda så att de blev omtyckta av sina föräldrar.­ I dag är i stället många av oss ­föräldrar ängsligt och överdrivet måna om att alltid vara ­älskade och omtyckta av våra barn. Vi styrs mer av våra behov än vad som är bäst för barnen. Det ingår i jobbet som förälder inte bara att villkorslöst älska sina barn utan också att stå ut med att inte alltid vara populär och omtyckt.
I debatten om föräldraskap, barns uppväxtvillkor och barns rättigheter behöver vi också­ framhålla riskerna med att skämma bort barn. Bortskämda­ barn blir många gånger inte­ ­lyckliga, ansvarstagande och ­socialt kompetenta vuxna.

Det här inlägget har cirkulerat på fb, länkat från Aftonbladet och jag tycker nog att den är ganska viktig att läsas.
Är det så att vi idag fostrar framtidens egocentriska befolkning?
Jag ryser av blotta tanken, jag som redan idag tycker att bristen på empati i det stora är alldeles för utbrett i samhället.

12 kommentarer:

 1. Hej! Vilka kloka ord. I mitt jobb som fritidspedagog känner jag igen allt! Jag har länge följt dig i dina olika kamper och nu kanske ännu en. Du är beundransvärd i din kämparglöd. Kan bara önska dig en fortsatt trevlig sommar utan jobbiga besked med din mor! Kämpa på kramar från ett regnigt norrland!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för att du läser! Jag fastnade för den här artikeln och blev allvarligt talad lite orolig. Tycker att det är bra att det kommer upp på ytan.
   Kram från ett regnigt Småland

   Radera
 2. Bra inlägg,min man är lärare och möter dagligen "bortskämda ungar"föräldrar som spyr sin galla över kompisar och skolpersonal för dom inget begriper.Men dom "fostrar"sina barn med att köpa dom.Nya ipads,iphones,ipods mm.mm.Största led TV apparaten och onaturligt höga veckopengar för att köpa skräpmat i massor.Detta är tyvärr vanligare än vi tror.Tack och lov så är inte alla av detta mått mätt.Det finns underbara barn och föräldrar också.Kram Kia
  (Simons mamma)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det oroväckande Kia? Hoppas procentantalet för dessa stackars barn...för det är ju inte deras fel i grund o botten är lågt.
   Kram på dig

   Radera
 3. Ett viktigt och bra inlägg....är själv tvåbarnsmamma (8 och 3 år) och känner igen en hel del i artikeln, för visst är det lättare än nånsin att kunna uppfylla sina barn önskningar (att ha ekonomiska möjligheter som ens egna föräldrar inte hade). Men det ligger verkligen ett stort ansvar i att ha den möjligheten.......
  Lagom är bäst...eller hur?

  Ha en fortsatt bra dag
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst...men frågan är då vilket riktvärde ordet "lagom" har.
   Det är en svår balansgång, men har man bara hyfs i bakhuvudet så funkar det nog.
   Kram Ewa

   Radera
 4. Jag håller med fullständigt i det som skrivs. Har själv jobbat på fritids/skola i nästan 7 år. Det är skrämmande hur barn behandlar vuxna och barn omkring sig. Precis som det beskrivs - som betjänter. Inte alla, men MÅNGA.
  Betjänter som inte är värda nåt.
  "Du bestämmer inte över mej!"
  "Jävla fitt-kärring!"
  Ja...om du visste vad jag blivit kallad...av 6-åringar!!!! Och när de sedan blivit äldre har inte ordförådet förbättrats precis...

  Detta var innan jag blev mamma. Bestämde mej därför tidigt att mina barn ska lära sig hyfs. Visst, de får säkert för mycket saker. MEN jag är inte deras piga! Och man ska uppföra sig mot folk!
  OCH om personal tar upp nåt som mitt barn gjort kommer jag ALDRIG vifta bort det och skylla ifrån mej! Jag tänker ALDRIG bli den föräldern som inte ser "felen" hos mina barn. Sånna föräldrar finns det dock många av...
  Gasp! Blir riktigt upprörd!
  :)
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu har jag ju fördelen att få läsa din braiga blogg och vet att du har regler och är inte sparsam med kärleken till dina små troll, trist det där med avsaknad av respekt på en del dagisbarn till och med!!
   Kram

   Radera
 5. Ja, ett jättebra inlägg!
  Jag möter flera av de där föräldrarna i mitt jobb.
  De som alltid hittar felen på gruppsammansättningen, andra elever, lärare, Skolverket, läromedlen, skolmaten et c, istället för att se sina egna barn med öppna ögon.

  De som urskillningslöst tror på allt deras ungar säger hemma om situationen i skolan och ringer och skäller ut lärare helt ogrundat och oreflekterat. "Jag misslyckades på provet för läraren hade inte sagt till mig att vi skulle plugga på (fast de övriga 28 visste) och nu vill hon sätta dit mig med ett omprov (eller, som vi säger: en ny chans)"

  De som frågar "Men vad kan jag göra för att han ska få bättre betyg på uppgiften?"
  "Tja, låta honom verkligen lära sig det han ska och sedan göra jobbet själv, utan att du lägger dig i, t ex"
  Ibland rättar man t o m föräldrarnas texter istället för elevernas. Galet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. För dig Kickan måste det vara en otrolig skillnad nu när du har sett hur barnen KAN bete sig. En annan kultur där det materiella inte finns.
   Kanske nyttigt för en del barn att leva där en stund, eller kanske ännu nyttigare för föräldrarna.

   Välkommen hem förrästen och du vet att det finns fika om du kommer neråt :-) Kram

   Radera
 6. Tycker det var ett kanon inlägg i Aftonbladet, mkt
  Tänkvärt. Man hjälper dem tyvärr inte genom
  Att backa upp dem hela tiden. Krdm Kicki

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej det är så sant så. Lite motgångar och svåra nötar att knäcka är inte fel, sen i kombination med massa kramar och kärlek blir det nog bra :-)m
   Kram Kicki

   Radera