10 februari 2012

Debattsugen??

Blev lite så där debattsugen efter allt skriveri och förslag om att jobba till man är 75 år.
Det känns lite som om förslaget är utslängt för att skapa debatt och reaktioner hos svenska folket.
Känner inte att det handlar om valfrihet för det finns det ju redan idag. Vill du jobba vidare efter 65 så är det fullt tillåtet.
MEN (med stora feta bokstäver) om det nu är som dom lärda säger att man ska hoppa omkring mellan jobb i olika åldrar så är det ju också en bra tanke. MEN (också med stora bokstävet) så är det många många aspekter som måste ändras innan detta är genomförbart.
ex: Du bestämmer dig för bli ex, läkare. Du genomför långa studietider med många dyra studielån. Du jobbar x antal år men sen råkar du ut för en olycka och du får en ryggskada. Du kan inte fortsätta ditt arbete som läkare. Sjukskriven lite då och då ryggen värker, du går in mer på den administrativa sidan några år. Nej det var inget för dig...åren går. Vid 50 är du helt slut delvis pg av ryggvärk osv...
Som samhället ser ut idag så är det väldigt få arbetsplatser som tar emot en 50 åring som enl. cv både har varit sjukskriven mycket och även hoppat runt på olika jobb.
För det har vi ju lärt oss att det ska man INTE göra, nej nej stora pekpinnen.
Piskan viner att du SKA jobba till 75, samtidigt ska du hålla dig a jour på marknaden och hitta nya jobb som passar dig.
Men kära nån hur illa rimmar inte detta???
Om man klubbar igenom det här i framtiden så hoppas jag verkligen att saker förändras på arbetsmarknaden, nya jobb för olika årskullar kommer till.
Ungefär som på dagis, man byter grupp efter ålder. Puppan från ålder 25-35, Fjärilen från ålder 36-45 osv.... Det är ju smidigt sen lägger min in massa jobb som passar just för detta åldersspann.
Då är det inte längre frågan om valfrihet utan då är det klubbat och klart och allt faller på plats.
Låter det här lockande? Nej inte det ...
Hahaha nej beslutsfattarna i Sveriges land får nog komma upp med ett bättre förslag för att kunna finansiera "oss" i framtiden.
För vi har helt enkelt inte råd att leva och få ett drägligt liv vid 65 utan kanske hoppas dom på att vi ligger i graven en månad efter 75 då är ju allt klappat och klart.
Sen tror jag inte heller att det är ett Alliansförslag i grund och botten utan "andra sidan" är nog bara glada att detta kom upp till ytan just nu. Man kan nästan se väljasiffrorna rulla som dollarteckan i deras ögon.
Måste säga att det är en tuff nöt att knäcka, men gräver man tillräckligt djupt så finns det nog skatter som kan plockas fram och åtstramningar som kan göras på annat håll utan att det drabbar dom sociala delarna.
Vad tror ni?

3 kommentarer:

 1. Ja vet faktiskt inte vad man ska tro om detta. Med tanke på att människor som är 50+ idag har svårt att ta sig tillbaka på arbetsmarknaden om de blivit arbetslösa så tror jag inte att det är lättare för någon som är 70+!

  SvaraRadera
 2. Idag ger vi inte möjligheten till människor som vill jobba längre än 67. Förslaget syftar ju till att öppna upp för dem som vill. Inte att tvinga någon. Framförallt tror jag att det är debatten som är det viktiga!

  SvaraRadera
 3. Håller med anonym ovan.
  Jag har haft kollegor som inte har känt sig redo att sluta när de fyllt 67, och som faktiskt har haft mycket kvar att ge (inte alla!) men som varit tvungna att gå då. Duktiga medarbetare och stor erfarenhet som vi hade haft nytta av i några år till. De började ju också långt tidigare, när yrket inte slet så hårt...
  Tänk också vad pigga vi ändå är idag jämfört med för bara 30-40 år sedan. Vi inte bara lever längre, vi är starkare och klarare längre upp i åren också.
  Inom mitt yrke har man länge pratat om att höja pensionsåldern så jag har i flera år räknat med att jobba till minst 70.

  SvaraRadera